
- دسته :
- مطالب آموزشی
شناسنامه فنی ساختمان چیست؟
یکی از مجوزهای اولیه قانونی که یک ساختمان در مراحل آغازین ساخت و ساز خود دریافت می کند، همین شناسنامه فنی ساختمان است که در واقع در آن مشخصات عمومی وکلی بنا نوشته شده است.
مشخصاتی از قبیل نام فرد ناظر و مجری، مهندسین طراح، اطلاعات معماری ساختمان، تعداد طبقات، مساحت کلی زمین، مساحت واحد مورد نظر طبق نقشه معماری، مشخصات دیوارها و نماهای ساختمان ، تجهیزات و تاسیسات فنی ساختمان، تجهیزات برقی و مکانیکی نصب شده در آن ساختمان ، مشخصات آسانسور (در صورت وجود) و غیره.
البته در صورتی نیاز به اخذ شناسنامه فنی ساختمان است که فروشنده قصد پیش فروش ملک خود را داشته باشد. در غیر این صورت اجباری به اخذ و صدور آن از سوی شهرداری نیست.
مقاله های زیر را مطالعه کنید :
پس اگر شما قصد پیش خرید یک خانه نوساز را دارید جزو مدارک ضروری که باید هنگام قرارداد محضری به دفترخانه اسناد ملکی ارائه دهید، همین شناسنامه فنی ملک است.
کاربرد اصلی این شناسنامه فنی در موارد پیگیری های حقوقی بین خریدار و فروشنده در موارد قرارداد های پیش خرید آپارتمان است. بدین صورت که فروشنده باید پس از تمام شدن مراحل ساخت و ساز آپارتمان، آن واحد مسکونی را طبق مشخصات موجود در شناسنامه فنی به خریدار تحویل دهد و همه موارد ذکر شده در آن باید با واقعیت تطابق کامل داشته باشد و در صورت مشاهده هرگونه مغایرت، خریدار می تواند بر مبنای همین شناسنامه فنی از فروشنده اعلام شکایت قانونی کند و حقوق حقه خود را مطالبه کند.
در واقع هدف اصلی از صدور این مجوز بالا بردن کیفیت ساخت و ساز و ضمانت حقوق خریداران و برآورده کردن انتظارات آنان در بازار پر پیچ و خم مسکن است.
تفاوت شناسنامه فنی ساختمان با شناسنامه فنی و ملکی آن
شناسنامه فنی و ملکی ساختمان با شناسنامه فنی آن علی رغم تشابه اسمی که دارند، در چهار مورد تفاوت بارزی دارند که این چهار مورد عبارت است از تفاوت در زمان صدور، محتوا، منشاً قانونی و مرجع صادر کننده، که در ذیل به شرح جداگانه هرکدام از موارد می پردازیم:
زمان صدور: شناسنامه فنی ساختمان زمانی صادر میشود که هنوز هیچ ساختمانی ساخته نشده و پروژه ساختمانی آغاز نشده است، در صورتی که شناسنامه فنی و ملکی پس از اتمام زمان ساخت و ساز آن بنا صادر میگردد. همان طور که در بالا ذکر شد شناسنامه فنی تنها در حالت پیش فروش ملک اهمیت پیدا می کند.
شماره دفتر کلبینو :
021-48243
در محتوا: مطابق آنچه قبلاً شرح دادیم در شناسنامه فنی ساختمان اطلاعات عمومی ساختمان مثل اطلاعات معماری، سازهها و شرح تجهیزات برقی و مکانیکی آن عنوان میشود؛ در صورتی که در شناسنامه فنی و ملکی مواردی همچون رعایت قوانین ملی مربوط به ساخت و ساز ساختمان ها و ضوابط شهرسازی نیز ذکر میشود.
منشاً قانونی:
منشاً قانونی صدور شناسنامه فنی، قانون پیش فروش ساختمان است ولی منشاً قانونی صدور شناسنامه فنی و ملکی، قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان ها است.
مرجع صادر کننده: صدور شناسنامه فنی توسط اداره شهرداری انجام می پذیرد در حالی که شناسنامه فنی و ملکی ساختمان را سازمان نظام مهندسی صادر می کند.
تفاوت دیگر این دو نوع شناسنامه در اجباری بودن و اختیاری بودن صدور آنها است. بدین ترتیب که صدور شناسنامه فنی ساختمان اجباری نیست و تنها در صورتی اجبار پیدا می کند که فروشنده قصد پیش فروش ساختمان خود را داشته باشد که در این صورت سازنده آن ملک پس از صدور پروانه ساختمان، مجوز شناسنامه فنی ملک خود را از شهرداری درخواست کرده و بدون پرداخت هزینه ای آن را دریافت خواهد کرد.
در حالی که اخذ شناسنامه فنی و ملکی ساختمان کاملاً اجباری است و یکی از مدارک مهم شناسایی آن ساختمان در ادارات رسمی و قانونی است و در واقع کلیه ساختمانهای قانونی باید دارای شناسنامه فنی و ملکی ساختمان باشند.
شناسنامه فنی و ملکی ساختمان به صورت یک دفترچه با صفحات چاپ شده است که از طرف وزارت مسکن و شهرسازی صادر می گردد و می بایست در هنگام خرید و فروش ملک به همراه سایر اسناد به خریدار تحویل داده شود.
موارد قابل توجه در شناسنامه فنی ساختمان
در وهله اول باید بدانید که شهرداری و اداره های مسئول صدور پروانه ساختمان، وظیفه دارند در هنگام درخواست مالک ساختمان یا پیش خریداری کننده آن واحد، کپی از پروانه ساختمان یا سایر نقشههای تصویب شده را بدون دریافت کمترین هزینه ای به متقاضی شناسنامه فنی ملک تحویل دهند.
البته لازم به ذکر است که تایید این شناسنامه فنی وظیفه مهندس ناظر آن ساختمان بوده و می بایست برای هر واحد به صورت جداگانه صادر شود به صورتی که هر کدام از شناسنامه های فنی واحدها باید شامل شماره مسلسل مجزا، شماره ثبت دبیرخانه و تاریخ صدور جداگانه باشند.
پروسه اداری اخذ شناسنامه فنی ملک به این شکل است که پس از ارائه مدارک اولیه مالک و اسناد مربوط به ساختمان مانند کپی شناسنامه مالک، کپی کارت ملی وی، کپی سند مالکیت و گواهی عدم خلاف، اطلاعات فنی ساختمان در فرم پیشنویس شناسنامه فنی ساختمان درج می گردد و سپس فرم پیشنویس شناسنامه فنی همراه با گواهی عدم خلاف به سازمان نظام مهندسی ارائه می گردد.
پس از آن یک ناظر از طرف سازمان نظام مهندسی کشور تعیین شده و این ناظر کلیه مشخصات آن ساختمان را با اطلاعات ثبت شده در فرم پیش نویس شناسنامه فنی آن ملک مقایسه کرده و کیفیت فنی ساخت و ساز آن بنا را مورد بررسی قرار می دهد و پس از تایید تطبیق آن موارد توسط مهندس ناظر، شناسنامه فنی ساختمان رسماً صادر و به همراه سند به مالک ساختمان تحویل داده میشود.
البته شهرداری پس از ارائه این شناسنامه ، کلیه موارد الزامی را که رعایت آن برعهده مالک یا سازنده است به وی اعلام کرده و امضای او را مبنی بر اطلاع از این موارد میگیرد.
در واقع خریداران ملک از طریق مطالعه این شناسنامه فنی می توانند به تمامی جزئیات فنی به کار رفته در ساخت آن آپارتمان اشراف داشته باشند و این شناسنامه خود یکی از مدارک معتبری است که می تواند بیان کننده مشروح تمامی تاسیسات برقی و یا تجهیزات مکانیکی به کار رفته در آن ساختمان باشد.

آیا سوالی دارید؟
ما به شما کمک می کنیم تا شغل و پیشرفت خود را افزایش دهید.